Project Healing Environment binnen Het Behouden Huys

Healing Environment, of een helende omgeving, krijgt steeds meer aandacht binnen de zorg. Veel studies hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen het zien van natuur – bijvoorbeeld planten – en een verbetering van gezondheid. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Dit project is op beide doelgroepen gericht.

Effect van Healing Environment

Healing environment binnen een gebouw richt zich op de psychologische effecten van gezondheid, zoals het reduceren van angst, het aangaan van contact en het ervaren van meer veiligheid. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van duurzame en natuurlijke elementen zoals natuur, daglicht, frisse lucht en stilte. Zoveel mogelijk natuurlijke materialen worden gebruikt in het gebouw. Daarnaast zorgt het inzetten van groen in wachtkamers, behandelkamers en groepsruimten niet alleen schone lucht, het zorgt ook voor rust en een veilig gevoel. Zo kunnen cliënten zich intuïtief op hun gemak voelen en zich prettig voelen in het gebouw en de ruimtes die betreden worden.

Natuur en pijnbeleving

Er lijkt er een duidelijke relatie te bestaan tussen het zien van natuur en de ervaren pijn van patiënten wat bijvoorbeeld kan resulteren in vermindering van het gebruik van pijnstillers. De verklaring voor deze effecten is dat natuur ons de onbewuste boodschap geeft dat we mogen ontspannen – zogenaamde restoratieve effecten. Dit zie je terug in het verlagen van, en omgaan met stress.

Foto bron: Tektor Interieur en Architectuur

Wachtkamers

Wachtkamers spelen een belangrijke rol bij Healing Environment; tijdens het wachten wordt vaak spanning opgebouwd. Er is veel aandacht voor de wachtbeleving van patiënten, waarbij het wachten zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt. Het gebruik van natuurlijke materialen, maar ook zachte materialen zoals fijne kussens en een rustgevend wandkleed maken een groot verschil. Hierin spelen de kleuren van de natuur, of aardetinten, een grote rol.

Aafke Veninga (communicatieadviseur Het Behouden Huys):

“We horen vaak van cliënten dat zij de sfeer en de plek van Het Behouden Huys zo fijn vinden. We hebben het geluk midden in de natuur te mogen werken en hebben nu de wens om ook ín het pand rust en geborgenheid te creëren, beide zo belangrijk voor onze cliënten.”

Foto bron: mosmuur.eu

Wens

Het is onze wens om 2 wachtkamers, 8 (kinder)behandelkamers en 3 groepsruimten zó aan te kleden dat er een helende omgeving wordt gecreëerd dat herstel en welzijn van onze cliënten bevordert, zowel mentaal als fysiek. Dit willen we doen door de kamers te voorzien van groen; bomen, planten en moswanden. Maar ook warme items zoals kussens, plaids, vloerkleden en muurplaten. Daarnaast een aantal comfortabele relaxstoelen waarin cliënten zich kunnen nestelen en speciaal kindermeubilair. Alles op elkaar afgestemd in aardetinten zodat er eenheid en rust ontstaat.

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Aafke via aveninga@behoudenhuys.nl

Wilt u bijdragen aan deze wens?

De stichting Vrienden van Het Behouden Huys is er om zorg een stukje aangenamer te maken en verlichting te bieden. Met jouw steun, klein of groot, kunnen wij extra lucht geven!

DONEREN

MEER PROJECTEN

Filter

Nieuwe wensen
Nieuwe wensen

Project psychologische zorg bij kanker voor kinderen en jongeren

Ziekte als kanker, rouw en verlies heeft veel impact op kinderen en jongeren
Nieuwe wensen
Nieuwe wensen

Project Healing Environment binnen Het Behouden Huys

Er lijkt een relatie tussen het zien van natuur en de ervaren pijn van patiënten wat kan resulteren in het gebruik van minder pijnstillers.
Nieuwe wensen
Nieuwe wensen

Yoga ter ondersteuning bij kanker

Yoga bij kanker geeft meer energie en helpt ontspannen. Je vergroot je flexibiliteit en verbetert je balans als je yoga beoefent.

DEZE BEDRIJVEN GINGEN U VOOR

We zijn erorm blij met de organisaties die zich al hebben ingezet om ons te helpen projecten te realiseren.