Skip to main content

Stiekem waren wij een beetje ongeduldig. Harco Fleurke liet ons enkele maanden geleden weten hard te werken aan het ontwikkelen van een ‘memorybox’ en deze graag aan cliënten van Het Behouden Huys te willen aanbieden. Wij wilden een aantal cliënten graag een box geven. Afgelopen vrijdag mochten wij het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Harco is de weduwnaar van Hanneke, naamgever van de dr. Hanneke Fleurke-Rozema Stichting. Deze is eind 2017 opgericht ter nagedachtenis aan Hanneke. Zij is op 1 maart 2018 op 39-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. In november 2017 heeft Hanneke een stichting cadeau gekregen bij haar promotie tot doctor in de medische wetenschappen, naar aanleiding van haar onderzoek naar de 20-wekenecho. Hanneke mocht zelf het doel van de stichting bepalen.

Herinnering verzamelen

Op het moment dat Hanneke de stichting cadeau kreeg, wist ze dat ze niet meer beter zou worden. Ze was zelf druk bezig met het verzamelen van dierbare herinneringen, zodat ze haar kinderen een boodschap voor de toekomst mee kon geven. Dat gaf haar rust en die rust gunde ze ook ouders in vergelijkbare situaties. Ze besloot brieven te schrijven aan haar kinderen. Brieven die na haar overlijden geopend konden worden om de kinderen te steunen en ze te troosten. Om te voorkomen dat de kinderen veel onbeantwoorde vragen zouden hebben over haar, besloot ze ook een serie kaarten te schrijven met daarop een beschrijving van diverse karakterkenmerken, voorkeuren, ervaringen uit haar jeugd, specifieke herinneringen etc.

Het doel van de stichting is o.a. het kosteloos kunnen aanbieden van een doos met daarin een lijst met ideeën, briefpapier, en een serie kaarten die naar eigen inzicht ingevuld kunnen worden.

Memoryboxen voor cliënten van Het Behouden Huys

De ‘Memory Box’ is een speciaal ontwikkelde doos, waarin dierbare herinneringen en spulletjes op een gemakkelijke manier kunnen worden bewaard voor de achterblijvende kinderen. Door het beschikbaar stellen van herinneringsdozen kunnen we ouders met kanker ondersteunen. Voor elk kind in het gezin is indien gewenst een box beschikbaar. Op deze manier moet het – ondanks de moeilijke situatie van een ouder dat zal of is komen te overlijden – toch mogelijk en misschien zelfs uitnodigend worden om voor de kinderen tastbare herinneringen achter te laten.

Het gezin is in therapie (geweest) bij Het Behouden Huys en wil de eerste boxen aanbieden aan cliënten van HBH. De memoryboxen zijn vanaf nu beschikbaar en kunnen via de psycholoog aangeboden worden.